Amb aquesta publicació volem donar una mica d'oxigen al nostre bloc introduint-hi alguns perfils biogràfics que considerem interessants per la rellevància de les seves aportacions professionals.
Joseph Alois Schumpeter va ser un destacat economista austro-nord-americà, ministre de Finances a Àustria (1919-1920) i professor de la Universitat de Harvard des de 1932 fins a la seva mort a l'edat de 66 anys i que va desenvolupar la seva activitat professional en importants universitats com Bonn , Harvard, Graz...
Què té de particular aquest economista? Resulta interessant l'obra d'aquest economista en tant que partint de preceptes anticapitalistes arriba a desenvolupar conceptes netament productius, d'innovació i d'eficiència propis de la societat industrial moderna. El seu concepte més destacat és la teoria de la destrucció creativa, també anomenada vendaval de Schumpeter, a partir de la qual va desenvolupar conceptes d'indiscutible aplicació.
La destrucció creativa i els conceptes associats Schumpeter va ser un estudiós de la teoria econòmica marxiana en relació amb el concepte dels processos enllaçats d'acumulació i anihilació de la riquesa sota el capitalisme. Marx opinava que no només el capitalisme destrueix i reconfigura ordres econòmics passats, sinó que també havia de constantment devaluar la riquesa existent (ja sigui a través de guerres, negligència, o crisis econòmiques regulars i periòdiques) per així fer espai per a la creació de nova riquesa , encara que el seu criteri com a economista difereix del seu criteri en allò social.
Però Schumpeter suggereix que la destrucció creativa és una manera de descriure el procés de transformació que acompanya les innovacions i que creacions i innovacions són la clau del creixement econòmic, introduint per primera vegada el concepte d'innovació en la seva "teoria de les innovacions" a la que defineix la innovació com l'establiment d'una nova funció de producció i els que implementen aquest canvi de manera pràctica són els emprenedors i són un factor clau per al desenvolupament empresarial i el creixement econòmic dels països. D'aquesta manera els que més inverteixen en recerca i innovació són els que generen i assoleixen més riquesa, conceptes que avui dia ningú no posa en dubte. Segons Schumpeter, el procés de mutació industrial incessant revoluciona l'estructura econòmica des de dins, destruint incessantment l'antiga, creant-ne incessantment una de nova.
Joseph Alois Schumpeter també va destacar per les investigacions sobre el cicle econòmic i per les teories sobre la importància vital de l'empresari. L'economia i la societat canvien quan els factors de producció es combinen de manera nova. També va predir la desintegració sociopolítica del capitalisme, que, segons ell, es destruiria a causa del seu èxit. Avui dia ningú qüestiona conceptes com "cicle econòmic", "la importància de l'empresari i l'emprenedor" i és indiscutible que la innovació és un dels pilars de la indústria moderna i de la societat en general, els conceptes dels quals va impulsar Joseph Alois Schumpeter. Fins aquí per ara. Esperem us hagi agradat. Us deixem un amè vídeo.
Comments