top of page
  • Foto del escritorMecanizados Inter2000 SLU

LA DESTRUCCIÓ CREATIVA DE SCHUMPETER

Amb aquesta publicació volem donar una mica d'oxigen al nostre bloc introduint-hi alguns perfils biogràfics que considerem interessants per la rellevància de les seves aportacions professionals.


Joseph Alois Schumpeter

Joseph Alois Schumpeter va ser un destacat economista austro-nord-americà, ministre de Finances a Àustria (1919-1920) i professor de la Universitat de Harvard des de 1932 fins a la seva mort a l'edat de 66 anys i que va desenvolupar la seva activitat professional en importants universitats com Bonn , Harvard, Graz...


Què té de particular aquest economista? Resulta interessant l'obra d'aquest economista en tant que partint de preceptes anticapitalistes arriba a desenvolupar conceptes netament productius, d'innovació i d'eficiència propis de la societat industrial moderna. El seu concepte més destacat és la teoria de la destrucció creativa, també anomenada vendaval de Schumpeter, a partir de la qual va desenvolupar conceptes d'indiscutible aplicació.


La destrucció creativa i els conceptes associats Schumpeter va ser un estudiós de la teoria econòmica marxiana en relació amb el concepte dels processos enllaçats d'acumulació i anihilació de la riquesa sota el capitalisme. Marx opinava que no només el capitalisme destrueix i reconfigura ordres econòmics passats, sinó que també havia de constantment devaluar la riquesa existent (ja sigui a través de guerres, negligència, o crisis econòmiques regulars i periòdiques) per així fer espai per a la creació de nova riquesa , encara que el seu criteri com a economista difereix del seu criteri en allò social.


Però Schumpeter suggereix que la destrucció creativa és una manera de descriure el procés de transformació que acompanya les innovacions i que creacions i innovacions són la clau del creixement econòmic, introduint per primera vegada el concepte d'innovació en la seva "teoria de les innovacions" a la que defineix la innovació com l'establiment d'una nova funció de producció i els que implementen aquest canvi de manera pràctica són els emprenedors i són un factor clau per al desenvolupament empresarial i el creixement econòmic dels països. D'aquesta manera els que més inverteixen en recerca i innovació són els que generen i assoleixen més riquesa, conceptes que avui dia ningú no posa en dubte. Segons Schumpeter, el procés de mutació industrial incessant revoluciona l'estructura econòmica des de dins, destruint incessantment l'antiga, creant-ne incessantment una de nova.


Joseph Alois Schumpeter també va destacar per les investigacions sobre el cicle econòmic i per les teories sobre la importància vital de l'empresari. L'economia i la societat canvien quan els factors de producció es combinen de manera nova. També va predir la desintegració sociopolítica del capitalisme, que, segons ell, es destruiria a causa del seu èxit. Avui dia ningú qüestiona conceptes com "cicle econòmic", "la importància de l'empresari i l'emprenedor" i és indiscutible que la innovació és un dels pilars de la indústria moderna i de la societat en general, els conceptes dels quals va impulsar Joseph Alois Schumpeter. Fins aquí per ara. Esperem us hagi agradat. Us deixem un amè vídeo.


33 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page