top of page
  • Foto del escritorMecanizados Inter2000 SLU

SALARI EMOCIONAL

Actualizado: 28 jun 2023

El salari emocional són tots aquells beneficis no monetaris que una empresa ofereix als seus empleats a més de sou al final de cada mes.


Però... anem per parts per veure aquest interessant tema que sovint costa molt d'implementar, bé sigui per la pròpia inèrcia de l'empresa que no s'ha parat a considerar-ho o bé perquè el model de direcció de la mateixa no creu en això per una sèrie de reticències i dubtes raonables.


Hem bussejat en aquest tema i ens trobem amb una considerable quantitat de tipus de salari emocional i ens atreviríem a dir que si l'ocupador decideix considerar-los, cada persona requereix un tipus diferent perquè a cadascú tenim una situació personal diferent, una escala de valors i unes prioritats a la nostra vida. Si bé és cert que les empreses primeres a considerar aquest tipus de salari han estat les tecnològiques, aquest concepte es va incorporant a poc a poc a altres sectors, alguns de tan hermètics en aquest sentit com el de la indústria metal·lúrgica per exemple.


Per què treballes? Molts diran: “per diners”. Tot i això, per més zeros que tingui la teva nòmina, hi ha elements que sumen o resten a la teva satisfacció laboral i que formen part del teu "salari emocional".

Totes les retribucions no econòmiques que obtens per fer la teva feina són una part important del concepte.


Què és el salari emocional? El salari econòmic és la base, però cal sumar a aquesta equació tota la resta, tots aquells elements que t'ajuden a créixer personalment i professionalment. Invertim un terç de les nostres vides a la feina i no podem pensar-hi només en termes econòmics. Sí, treballes per diners, però si treus la part econòmica, amb què et quedes? per què treballes?".


Deu factors que defineixen el salari emocional 1. Autonomia És la llibertat que hom sent de poder gestionar els seus propis projectes. 2. Pertinença El fet de pertànyer a un grup que et valora i reconeix. 3. Creativitat La creativitat no és patrimoni dels artistes, les persones poden posar el seu segell creatiu a la feina. 4. Direcció La projecció de carrera en el futur, la perspectiva a mitjà i llarg termini a la teva carrera. 5. Gaudir La part de gaudir, de gaudir, de tenir moments agradables a la feina. No podem parlar de felicitat, perquè és un concepte molt més complex que no pot recaure únicament a la feina, però sí de gaudi. 6. Mestratge La satisfacció que sents amb la feina ben feta que t'omple d'orgull. 7. Inspiració Aquells moments que tu tens gràcies a la teva feina que et generen un sentiment de possibilitat, que t'inspiren una nova perspectiva sobre les coses que potser abans no havies vist. 8. Creixement personal Gràcies al teu treball t'enfrontes a possibilitats que t'ajuden a fer servir les teves fortaleses de caràcter que et fan ser millor persona, a treure el millor de tu mateix. 9. Creixement professional Són aquells moments que t'ajuden a exercitar les teves habilitats, els teus talents per ser millor professional. 10. Sentiment de propòsit Que tinguis la sensació que la teva feina contribueix als teus propis propòsits i als de l'organització, que tingui un significat per a tu.


Avantatges del salari emocional -Augment de la productivitat laboral -Augment dels índexs d'eficàcia -Major rendibilitat dels equips -Reduir l'absentisme laboral -Descens de la rotació de personal -Reducció en els costos de selecció de nou personal (processos de selecció, formació, administració, etc.).

Exemples de salari emocional


Volent concretar les diferents possibilitats de salari emocional, hem trobat els següents exemples:


Flexibilitat de temps . Horari flexible . Treball remot o teletreball . Dies lliures per a temes personals . Jornada reduïda . Sortida d'hora els divendres . Calendari d'estiu . Possibilitat de borsa d'hores


Lloc de treball . Sales de descans

. Guarderia infantil

. Cafeteria

. Botiga de menjar / casino

. Màquines dispensadores

. Refrigeris

. Fruita fresca


Balanç vida/treball . Espais de relaxació

. Dia lliure per aniversari

. Reposició de temps personal per viatge laboral

. Dies de vacances extralegals

. Esdeveniments de benestar

. Llicència de maternitat/paternitat


Salut . Mútua de salut

Desenvolupament professional

. Programes de reconeixement

. Programes de coaching

. Pla de carrera

. Promoció High Potentials Altres beneficis . Gimnàs

. Conveni descompte nòmina

. Vestimenta casual

. Regals

. Assessòries legals, psicològiques etc.

. Crèdits empresa


"El salari emocional influeix en les decisions laborals dels empleats, en com es relacionen i en tots els seus comportaments a la feina".


Hem trobat aquest vídeo promocional, tot i veure des de la perspectiva empresarial resumeix l'enfocament general de l'article.

22 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page